Összes oldalmegjelenítés

2010. november 9., kedd

Viasat History: II VH. szinesben, és még szinesebben…


A NatGeo, és a Spektrum mellett kedvelem ezt a csatornát is. Reggeli készítés közben hallgattam, részben néztem, a II. Világháború történéseiről szóló sorozat egyik epizódját. Ez jelesül arról szólt, hogy a szembenálló hatalmak, a fegyveres küzdelem mellett igyekeztek az ellenfél gazdasági ellehetetlenítését is elérni. 
A Német Birodalom angol font hamisításáról. 
Ennek a lényege röviden az, hogy rengeteg hamis angol fonttal csökkentik annak vásárlóértékét, és inflációba, ezzel gazdasági válságba taszítják a szembenálló Angliát.

    A történelmi igazság kedvéért jegyzem meg, hogy ez úgy kezdődött, mint egy rendes „kocsmai verekedés”, azaz „csak visszaütöttek. Akkoriban Németországban már jegyrendszer volt, és az angolok hamis élelmiszer, és üzemanyag jegyeket dobtak le repülőgépről. Sokat! Nos erre „rágtak” be a németek és elhatározták, hogy tömérdek hamis angol fonttal visszavágnak. Semmire nem mentek vele, mert az angolok tudtak róla. Előre.
De nem is ezt akarom részletezni, hanem szeretnék egy kis kedvet csinálni az olvasáshoz.

Bárány Tamás: Nagy idők tanúja c. könyvének egyik epizódja éppen ide „passzol”. „Zanzásítva” írom csak le, ezúton is bocsánatot kérve az írótól, de remélem, felkelti érdeklődéseteket és a többi, hasonló színvonalú, szellemes történet megismerésére sarkall. Tehát olvasni fogtok.
   „Főszereplőnknek tudomására jutott, hogy a német felső vezetés latolgatja a font hamisításának lehetőségét. Első útja Angliába vezetett, és kapcsolatai révén elérte, hogy döntésre képes vezető előtt elmondja koncepcióját.
Ugyebár a „pénzcsinálás” nem kevés pénzbe kerül. Pláne ha hamis.
No és ha jól sikerül, és beáramlik Angliába, meg a nagyvilágba, annak igen komoly következményei lehetnek. Ezért azt javasolta, hogy az általa megadott rendelésnek megfelelően eredeti angol fontot bocsássanak számára, amit ő hamis font-ként, megfelelő részesedés ellenében, elad a németeknek. Miután sikerült a „haszon” elosztásában és néhány részletkérdésben megegyezni, azonnal Németországba utazott. 
   Ugyancsak kapcsolatai révén sikerült tárgyalóasztalhoz ülni, a német vezetéssel. Vállalta, hogy az általuk igényelt mennyiségben, és ütemezésben, hamis angol fontot szállít, természetesen megfelelő jutalék ellenében, és teljes titoktartás mellett. Szándéka komolyságát alátámasztandó, egy táska, különböző címletű, és sorozatszámú, teljesen „nyomdaszagú”, friss ropogós angol fontot adott át, hogy azt a szakértők megvizsgálhassák. Mondanom sem kell, hogy eredeti, az angolok által rendelkezésére bocsátott angol font-ról volt szó. Ennek ellenére egy egyik szakértő „fenntartását” fejezte ki a „hamisítvány minőségét” illetően.
   A „pénzhamisítás” beindult. A világ minden területén beszivárgott a „hamis-eredeti” angol font, és kiállta próbát. Akadálytalanul bevonult a világ pénz piacára. A németek csodálkoztak ugyan a várt hatás elmaradása miatt, de hősünk nagyszerűen élt a részesedéséből.”

A könyv a két világháború közötti időtől, a szocializmus „győzedelmes” építgetéséig terjedő időszakot dolgozza fel, igazán élvezetes szellemes történetekkel.
Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése