Összes oldalmegjelenítés

2010. november 7., vasárnap

A hülyeség hasznossága és szükségszerűsége a civilizálatlanul viselkedő civilizált társadalmakban.

Mindenekelőtt feltétlenül szükségesnek tartom az "okos"  fogalom ellentétes jelentéseként használt "buta" szó elhatárolását a "hülye" szótól. 
A "buta"az  kéremtisztelettel, tudatlan. Az őt körülvevő körülményekkel, cselekedetei következményeivel nem, kellő mértékben, vagy egyáltalán nincs tisztában, így aztán ebben a tudatlan állapotban elkövetett hülyeségeiért tulajdonképpen nem felelős. A hülye az kérem tudatában van cselekedetének, ahogy a szólás is mondja. "Ezt még a hülye is tud(ja)ta!", következésképpen felelősség terheli! No kérem itt a lényeg. Természetesen a köznyelvben gyakorta adódhatnak félreértések, mint például "A hülyék okoskodnak!", vagy az "Okosok hülyéskednek!" azonban az életből vett, könnyen érthető tapasztalati példákkal az ilyenek könnyedén kezelhetők. Ugyebár nem mindegy, hogy a pl.:a  Parlamentben" Hülyék okoskodnak!", vagy a Kabaréban "Okosok hülyéskednek!".
A hülyeség a normális fonákja, következésképpen egy civilizálatlan társadalomban a társadalom - kívánatos -civilizált oldalát mutatja, ilyenformán pozitív hatóerő. Ugyebár az ember (nem)hülyeségből mondogatta, mindenféle formába burkolva, hogy "Tele van a töke a magyar banki viszonyokkal." Lám-lám ez a "hülyeség" beszivárogni látszik a Parlamentbe. Remélhetőleg hasonló kihatással lesz a (nem)hülyéskedés a már-már tarthatatlan rendőri munkával (Túlkapunk és Félünk),a Multik magyar termelőket nyomorító magatartásával, a Közbeszerzési Korrupciós Konstrukcióval, és még sok mással.
Hülyének lenni, előremutatóan hülyéskedni nagy felelősség. Tudás, tapasztalat és sok-sok (kesernyés) humor szükségeltetik hozzá.
Hát akkor vegyünk nagy levegőt és hajrá.
Egy kis lazítás. Én is úgy hallottam, de jó kis hülyeség:
"Ember kinéz az erkélyen és látja, hogy néhány "Tücsök" (cigány nincs!) éppen a garázsajtaját feszegeti bőszen, "megélhetési zsákmány" reményében. Nosza telefont ragad és bejelenti a rendőrségen. Közlik vele, hogy nincs járőrkocsijuk. Arra a kérdésre, hogy mit tegyen kapott néhány nem alkalmazandó jó tanácsot. Emberünk úgy döntött, hogy ismét betelefonál. Bejelentette, hogy lelőtt két embert! Öt percen belül megérkezett négy járőrautó." Magyarország, magyar rendőrség 2010.
Van min hülyéskednünk.
Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése