Összes oldalmegjelenítés

2018. május 4., péntek

NEHÉZ A FECSKÉK ÉLETE




Bizony,  bizony 
NEHÉZ A FECSKÉK ÉLETE
.



Minden TAVASZ-váró ember hazavárja költöző madarainkat, közöttük, személy  szerint  én, a  FECSKÉKET.  Csodálatos, hogy  ISTEN adta beépített GPS-ük segítségével több ezer  kilométer távolságból  is ugyan oda találnak ahonnan ősszel elvonultak. Természetesen én is kémleltem az eget, a nagyon kevés "légvezetékeket", és akkor bekövetkezett a  CSODA,  amely arra inspirált, hogy megírjam ezt a BLOG bejegyzést, egy kicsit "emléket állítva" kis HŐSEIM-nek.
Hogy mi  történt?
Kezdem az elején, de majd a csatolt YouTube videón ti is meglátjátok.
Szóval úgy kezdődött, hogy egy FÜSTI fecske párocska naponta  többször is berepült hozzám, és megszemlélte "tanyám". Mivel  az étkezőben a gáz-vezetéken pihentek meg, beszélték meg  a tapasztaltakat, nem csak a "kéglit", hanem a "pasit" (ÉN) is. Látták,hogy nyugiba  ülök, néha  "hangokat " adok ki (hozzájuk  beszéltem) és nem foglalkoztak velem. Nyugodtan mozoghattam nem zavartatták magukat. Sejtettem látogatásaik célját, gondoltam segítek. Egy kis fonott kenyértartó kosarat kibéleltem forgáccsal, és felszereltem beszélgető helyükre, a gáz-csőre.
A "rosseb" (vasi  a pasi) majd megevett szerelés  közben, mivel aerofóbiás (tériszony) vagyok. A sámlira is alig merek felállni. Sikerült.
Megérkeztek kis barátaim, és látván "művem"  hatalmas "beszélgetésbe" kezdtek. Aztán "huss" berepültek a fürdőszobámba, és birtokba vették a fali lámpámat. Kétségtelen jobban hasonlít egy fecskefészekre mint az én művem. Üzletet kötöttünk. Azóta megállás nélkül röpködnek, dolgoznak, és be nem álla "csőrük".
Én meg gondolkodóba estem.  Ez kicsit nagyképűen hangzik, de fogadjátok el.
EMBER!
Ez a nagyon okos önző, mindenevő vandál faj, EMBER, a saját komfortja érdekében "rombol, és épít". Nincs tekintettel a természetre,  csak  saját maga érdekli.
FECSKE? Ugyan már.
Lakását, értsd FÉSZKÉT, lerombolta. Nincs hely újat építeni. Nincs is miből, hiszen mindent  lebetonoz. 


Hol vannak már a régi tehén, ló istállók? IPARSZERŰ az állattartás.
Pedig ott hely is meg finom "kajcsi" is volt. Na meg  szél, és csapadék védett. "Ezerrel"  írtja a szúnyogot. Büdösek az autóik. SŐT!  Szögesdrótokat, "elektronikus" riasztókat szerelnek fel, hogy elriasszák őket.
KÖNYÖRGÖM.
A FECSKÉK nem MIGRÁNSOK:
Ez a hazájuk.
Egyetlen FECSKE naponta 850 rovart eszik meg.  Közöttük,a klimaváltozás következtében ide  vándorolt egészségre veszélyes TRÓPUSI rovarokat.
Mediterrán és trópusi szúnyogfaj, ezek pedig különféle betegségeket (dengue-lázchikungunya-láz) hozhatnak magukkal.
De egyre több a maláriaszúnyog.
Ami pedig az istállókat illeti. 
 Kordában tartja a legyek és a haszonállatokat gyengítő különféle vérszívók, például a szuronyos istállólegyek számát. Különösen hatékonyan szorítják vissza a lárvaként emlősállatokban élősködő bagócslegyeket (Oestridae).
Kedves Fecske-pár! Kis BARÁTAIM!
Nálam biztonságban vagytok.
Tisztellek, és szerelek bennetek.
Egy dolgot nagyon sajnálok.
Nem tudom megígérni, mivel nem biztos, hogy teljesíteni tudom

"JÖVŐRE VELETEK UGYAN ITT."

LaciBácsi
a barátotok